Što se događa s našim organizmom kada preskačemo obroke?

Napisao/la Martina

 

Redovno preskakanje obroka negativno utjče na naše zdravlje, od povećanja tjelesne težine do izgladnjivanja, crpljenja energije.

Skoro svima nama se događa da preskočimo obrok ili dva. Neko tko pokušava izgubiti težinu konzumira manje obroka tijekom dana. Drugi su prezauzeti ili kasne i nemaju vremena za obrok. Postoje i oni koje dijeta vodi u krajnost, pa izbjegavaju hranu.

Preskakanje obroka u rijetkim prilikama nije toliko loše, ali redovno preskakanje obroka može imati negativne zdravstvene efekte. Brojne znanstvene studije pokazuju da preskakanja obroka može dovesti do poremećaja u prehrani, nezdravih dobitaka na težini i loših performansi, između ostalog.

Važno je napomenuti da tijelo ne razumije razliku između gladovanja ili preskakanja obroka. To znači da tijelo reagira na isti način kada ne dobije dovoljno izvora energije. Evo što se događa s našim tijelima kada preskočimo obrok.

Metabolizam se usporava

Najprije, što je metabolizam? To je proces u tijelu pri kojem se hrana pretvara u energiju. Čak i kad fizički ne radimo ništa, tijelo još uvijek funkcionira – cirkulacija krvi, disanje i slično, i za ove aktivnosti potrebna je energija koja potiče od hrane. To se zove još i bazalni metabolizam.

Preskakanje obroka signalizira tijelu da nema dovoljno hrane ili izvora energije, a tijelo reagira spuštajući brzinu metabolizma kako bi sačuvalo izvore goriva. Tijelo će sačuvati dodatne kalorije iz slijedećeg obroka kako bi izbjeglo nedostatak izvora energije.

U osnovi, kada metabolizam uspori, hrana koja se pojede se ne “koristi” tako efikasno. Od pomoći pri tome je konzumiranje izbalansiranih obroka kako bi se metabolizam u tijelu zadržao na normalnom nivou.

Također pomaže dovoljna količina sna (7-9 sati) i konzumiranje puno vode.

Prejedanje i prekomjerna težina

Kada preskočimo obrok i postanemo zaista gladni, naš slijedeći obrok pretvara se u gozbu – mi težimo da pojedemo više. Prema znanstvenim istraživanjima, preskakanje obroka će nas učiniti gladnijim kada slijedeći put jedemo. Nekoliko studija je povezalo povećanje tjelesne težine sa preskakanjem obroka (naročito doručka).
Kada je tijelo lišeno hrane, mozak će biti na visokom nivou uzbune u potrazi za bilo kojom hranom i žuditi će za visokokaloričnom (nezdravom) hranom. Kod sljedećeg obroka, tijelo čuva dodatne kalorije iz hrane kao instinkt za preživljavanje, jer nije sigurno kada će ponovo dobiti hranu. Dodatne kalorije koje se ne iskoriste pretvaraju se u masnoću.

Osjećaj … nervoze zbog gladi

Nervoza zbog gladi je stvarna. To je osjećaj kada je netko toliko gladan da ga to čini ljutim i frustriranim. To je zato što se nivo šećera u krvi našeg tijela smanjuje kada preskačemo obroke.
Naš mozak funkcionira na glukozi i kada mozak ne primi dovoljno goriva, dovodi tijelo u režim gladovanja i oslobađa hormone stresa.

Ovo je isti razlog zbog kojeg se teže fokusiramo kada smo gladni. Mozak ima malo goriva i donosi odluku o najboljem načinu korištenja preostale energije. Postajemo ćudljiva, razdražljiva i najmanje zabavna verzija nas samih.

U krajnjem slućaju, preskakanje obroka na redovnoj osnovi uzima danak u našim tijelima. Okreće se protiv nas, a mi se u osnovi lišavamo hrane. Ako pokušavate izgubiti težinu, obavezno jedite prave porcije zdravih obroka tokom cijelog dana, spavajte, vježbajte i uzimajte puno vode.

Izvor: us.blastingnews.com

 

 

Kategorija: