Kajenski papar (Capsicum annuum) je ljuta papričica iz roda Capsicum. Raste u suptropskim i tropskim područjima čiji su zreli plodovi izrazito crvene boje.
Uporaba
Popularnost kajenskog papra se jako proširila, pa je postala važnim začinom, posebno u kreolskoj kuhinji, ali i u Kini, Meksiku, južnoj Italiji te sjeveroistočnoj Aziji. Plodovi se mogu jesti sirovi ili kuhani, no najčešće se kao začin upotrebljavaju sušeni i usitnjeni u prah.
Papar je zdrav zbog kapsaicina, fitokemikalije koju sadrži, i povećava inzulinsku osjetljivost, što smanjuje rizik za razvoj dijabetesa.
Zanimljivosti
Japanci su kajenski papar koristili kao prirodni lijek protiv neplodnosti.
Stari rimski i grčki liječnici su ovaj začin koristili za liječenje bolesti kao što su zamor, letargija, prehlada, loša probava itd.
Kajenski papar su nekada stavljali u vunene čarape kako bi se za vrijeme velikih hladnoća zagrijale noge.