MOOD tea

Napisao/la Martina

Emocije kao sastavni dio ljudskog postojanja utječu na hormonalne promjene i zdravstveno stanje općenito. Mood tea otklanja tjeskobu, smiruje nervozu i napetost, te pozitivno djeluje na raspoloženje.

  • Sastojci: list metvice, plod šipka, cvijet kamilice, zelen bosiljka, cvijet nevena, list matičnjaka

LIST METVICE –  s obzirom da u sebi ima triptofan, koji je zaslužan za nastanak serotonina, hormona koji podiže raspoloženje, metvica smanjuje napetost i neurozu. Također pomaže kod glavobolja i želučanih tegoba koje često nastaju zbog stresa.

PLOD ŠIPKA – osim obilja C vitamina, plod šipka, bogat je i vitaminima A, D i E, B1, B2 te esencijalnim masnim kiselinama. Željezo, fosfor, kalcij, natrij, kalij, cink, jod, krom, bakar…doprinose paleti koja ističe njegove vrijedne sastojke.

CVIJET KAMILICE – djeluje kod svih upalnih procesa, bila ona unutarnja ili vanjska, znanstveno je dokazano da je uspješna kod liječenja i izlječenja želučanih bolesti jer djeluje antiupalno, antiseptično i sedativno.

ZELEN BOSILJKA – najviše se koristi protiv napinjanja i vjetrova te pri želučanim smetnjama. Primjenjuje se također pri pomanjkanju teka, te za smirenje nervoze, nemira i nesanice.

CVIJET NEVENA – dobrotvorno djeluje kod probavnih smetnji, za pročišćavanje krvi i poboljšanja cirkulacije, smirivanja upale vena, te kao pomoć kod ozeblina, rana i udaraca.

LIST MATIČNJAKA -–najbogatija je željezom, a najpoznatija je u dobrotvornom djelovanju kod problema opadanja kose i peruti te ujedno jača kosu.

Izvori:

  1.  http://www.ayurveda4you.net/index.php/ljekovito-bilje-i-zacini/108-sipak-snazna-vitaminska-bomba
  2. https://living.vecernji.hr/zelena-zona/ona-je-kraljica-bilja-i-lijek-za-sve-bolesti-991012
  3. https://belosa.info/bosiljak-ljekovitost/
  4. https://www.svebas.com/maticnjak/
  5. https://zdravlje.avaz.ba/zdravlje/338814/lipov-caj-%E2%80%93-mocan-lijek-za-mnoge-bolesti
  6. https://www.tinktura.com/tinktura-kopriva/134/product/?gclid=CjwKCAjwqcKFBhAhEiwAfEr7zW3JxtbM8XKXHJtd0Rh7oQINCeiu_11NCAIk2SuQdXhz5DvqWhe1dhoC5y4QAvD_BwE
  7. http://volimprirodno.com/ljekovito-bilje/metvica-kao-lijek/
Kategorija: