Bogato nahranjena i osvježena kosa

Kokos & Ricinus

 

Gledam tu svoju kosu i uporno je vežem u rep. Suhi su joj vrhovi,  neposlušna i na izgled joj fali nešto. Sjetim se ja tako ekstra djevičanskog kokosovog ulja i tekstova kako je super za sve te između ostalog za kosu. Sjetim se tada i ricinusovog ulja i toga kako potiče rast nove kose, hrani vlas i prodire u korijen kose. Krenem malo u istraživanje i doznam svašta korisno. Navest ću vam svoja saznanja.

Opširnije...

Kardamom

Eletarria cardamomum; Zingiberaceae

Jedan od onih proizvoda koji se nazivaju "skladište hranjivih tvari." Od davnina se koristi za riješavanje infekcija gornjeg dišnog sustava! Par zrnaca kardamoma u toplom mlijeku instantno miče nadražaj u grlu! Sadrži minerale kao što su kalij, kalcij, magnezij, bakar, željezo i mangan, kao i vitamine kao što su C, riboflavin, niacin, vitamin C.

Čaj od kardamoma je odličan u borbi protiv infekcija i lošeg zadaha. Svakodnevno grgljanje čaja od kardamoma će ublažiti grlobolju uzrokovanu gripom i prehladom. Također se pokazao odličnim kod ublažavanja simptoma upale sinusa!

Ostale dobrobiti:

  • Potiče probavu
  • Ublažava grčeve i bolove u crijevima
  • Zaustavlja kašalj
  • Djeluje preventivno i ublažava astmu, olakšava teško disanje
  • Ublažava upalu grla
  • Ublažava mučninu i povraćanje
Opširnije...

Kajenski papar

Kajenski papar (Capsicum annuum) je ljuta papričica iz roda Capsicum. Raste u suptropskim i tropskim područjima čiji su zreli plodovi izrazito crvene boje.

 

Uporaba

Popularnost kajenskog papra se jako proširila, pa je postala važnim začinom, posebno u kreolskoj kuhinji, ali i u Kini, Meksiku, južnoj Italiji te sjeveroistočnoj Aziji. Plodovi se mogu jesti sirovi ili kuhani, no najčešće se kao začin upotrebljavaju sušeni i usitnjeni u prah.

Papar je zdrav zbog kapsaicina, fitokemikalije koju sadrži, i povećava inzulinsku osjetljivost, što smanjuje rizik za razvoj dijabetesa.

Opširnije...

Kurkuma

 

Kurkuma ili indijski šafran biljna vrsta iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae) od čijeg se korijena biljke dobiva istoimeni začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Sušena kurkuma razvija aromu naranče i đumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa. U indijskim jelima od mahunarki, krumpira i povrća, te jelima od ribe, janjetine i peradi, neizostavan je začin. Uz ugodnu aromu, jelima daje lijepu zlatnožutu boju, a ima i više imena kao što su indijski šafran i žuti korijen. Tijekom povijesti koristila se kao začin, boja za tkanine i ljekovito sredstvo. 

 

 

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka dodatak jelima E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin. Žuta boja korijena čini ga čestim nadomjeskom za skupi šafran, ali je isto tako jedan od neizostavnih sastojaka indijskog currya. Curry je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha.

Opširnije...